Valitse sopiva väkirehu heinäanalyysin perusteella

Hyvälaatuinen korsirehu, heinä tai säilöheinä, on jokaisen hevosen ruokinnan perusta. Oikein tehdyt korjuutoimenpiteet varmistavat homeettomuuden ja pölyttömyyden. Pelkkä hyvä säilönnällinen laatu ei kuitenkaan kerro vielä koko totuutta heinän soveltuvuudesta hevoselle. Rehuanalyysi, jossa määritetään kuiva-aineen määrä, energia-, raakavalkuais- ja kuitupitoisuus sekä sokeri, kertoo mille hevosryhmälle kyseinen heinä sopii parhaiten ja minkälaisia täydennysrehuja ruokinnassa kannattaa käyttää.

Kuiva-ainepitoisuus on tärkeä tieto määriteltäessä päivittäistä syöttömäärää. Verrattuna kuivaan heinään, pitää kosteampaa säilöheinää syöttää enemmän, jotta sama ravintoainemäärä täyttyy. Valkuaispitoisuuden on hyvä olla korkeampi nuorille, kasvaville hevosille. Erityisen tärkeää riittävä valkuaisen ja aminohappojen saanti on vieroitetuille varsoille. Heinän valkuaisen täydentämiseen sopii Racing Protein -valkuaisrehu, joka sisältää 5 % lysiiniä. Myös valmennettaville kilpahevosille riittävä valkuaisen saanti on olennaista lihasten kehittymiselle ja lihasmassan ylläpitämiseen.

Jokainen hevonen tarvitsee kivennäistäydennyksen, joko kivennäisrehuna tai täydennys/täysrehun mukana. Ruokintaa suunniteltaessa on hyvä huomioida heinän kalsium- ja fosforipitoisuudet, jotka saattavat vaihdella melko paljonkin riippuen mm. kasvilajista, maaperästä ja lannoituksesta. Heinän hivenaineiden pitoisuudetkin on mahdollista analysoida. Hivenaineanalyysi antaa mahdollisuuden hienosäätää hevosen ruokinta aivan kohdalleen käyttäen tarvittaessa erillisiä hivenainevalmisteita. Erityisesti sinkki-, kupari- ja seleenipitoisuudet saattavat olla matalia. Näitä hivenaineita voi lisätä rehustukseen hyvin imeytyvinä orgaanisina hivenainevalmisteina.

Kevyessä käytössä oleville ja lihomaan taipuvaisille harrastehevosille ja poneille kynnyskysymykseksi muodostuu usein sokeripitoisuus. Näille hevosryhmille sokeripitoisuuden olisi hyvä olla alle 150 g/kg ka ja sokeriherkille hevosille alle 100 g/kg ka. Jos heinän sokeripitoisuus on korkeahko, kannattaa kiinnittää erityistä huomioita ruokinnassa käytettävien väkirehujen tärkkelys- ja sokeripitoisuuteen. Racing-sarjan täysrehuissa käytetään viljojen lisäksi matalan tärkkelyspitoisuuden omaavia energianlähteitä, kuten melassileikettä, leseitä, mäskiä, sinimailasjauhoa, pellavansiemenpuristetta ja kasviöljyä.

Racing-valikoimasta löytyy vaihtoehto kaikille hevosille käyttötarkoituksen, rodun ja iän mukaan. Ruokinnan perustuessa kauraan, voi rehustusta täydentää vähemmän tärkkelystä sisältävillä täydennysrehuilla, kuten Racing Progress ja erityisesti kilpahevosille suunniteltu Racing Speedpower.

Vitamiinipitoisuuksien määritys ei kuulu tavallisimpiin rehuanalyyseihin. Vitamiiniruokinnassa on hyvä kuitenkin huomioida, että heinän vitamiinipitoisuudet laskevat säilytysajan myötä. Huonosti säilyneen ja pellolla korjuuvaiheessa kastuneen heinän ja säilöheinän vitamiinipitoisuudet ovat aina matalat.

Löydä oikea tuote
Yritys
Parasta ruokaa hevosellesi
Progut