Tunnista hyvä korsirehu

Laadukas karkearehu on hevosen ruokinnan perusta. Hyvälaatuista heinää ei voi kokonaan millään korvata, joten heinän ravitsemukselliseen laatuun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Tärkeä laadun mitta on rehun sulavuus ja sitä mitataan D-arvolla (sulavan orgaanisen aineen osuus). Hevosenheinän D-arvon pitäisi olla vähintään 600 g/kg ka ja esikuivatussa heinässä hieman korkeampi.

Tärkeitä heinän laatuun vaikuttavia tekijöitä ovat myös energia-, valkuais-, NDF-kuitu-, sokeri- ja kivennäisainepitoisuus. Heinän energia-arvon tulisi olla noin 9–10 MJ/kg ka. Raakavalkuaispitoisuuden tulisi olla n. 110–140 g/kg ka. NDF-kuidun määrän täytyisi olla 500–600 g/kg ka luokkaa ja sokeripitoisuuden 50–150 g/kg ka.

Heinän laadun varmistamiseksi kannattaa tehdä heinä-analyysi, josta selviää edellä mainittujen tietojen lisäksi mm. säilönnällinen laatu.

Jos heinän laatu osoittautuu heikoksi, sitä voidaan täydentää esim. sinimailasta sisältävällä Racing Greenline -täydennysrehulla. Myös hyvin sulavia kuituja sisältävä Racing Fiberline on hyvä kuidunlähde. Valkuaistasoltaan heikoksi jäänyt heinä tarvitsee tuekseen esim. lysiinipitoisen Racing Protein -tuotteen.

Löydä oikea tuote
Yritys
Parasta ruokaa hevosellesi
Progut