Oikea ruokinta ylläpitää kilpahevosen terveyttä

Kilpahevosen ruokinnassa tulee ottaa huomioon muutakin kuin vain ravintoainetarpeiden täyttyminen. Hyvä terveys on edellytys suoritusten onnistumiselle ja oikea ruokinta ylläpitää hyvää terveyttä. Rankka valmennus ja kilpaileminen aiheuttavat elimistölle stressiä, mikä näkyy helposti myös ruoansulatuskanavan ongelmina: mahahaavana ja ähkynä.

Hevosen ruoansulatuskanava on luotu käsittelemään ensisijaisesti karkearehua. Kilpahevosenkin ruokinnassa hyvälaatuinen heinä on kaiken perusta. Ongelma muodostuu, kun päivittäinen karkearehuannos on pieni ja rehustukseen lisätään liian suuria määriä väkirehuja. Jos hevonen ei syö riittävästi heinää, voi karkearehun saantia lisätä helposti sinimailaspelletillä. Racing Greenline toimii erinomaisena karkearehun lisälähteenä ja tämän lisäksi sen sisältämällä sinimailaspelletillä on hyvä kyky puskuroida mahalaukun happoja.

Kilpahevosen on saatava riittävästi energiaa ja väkirehulla on helppo täyttää energiavaje. Väkirehun laadulla ja kerta-annosten koolla on kuitenkin suuri merkitys ruoansulatuskanavan terveydelle, sillä tarpeettoman suuret väkirehuannokset altistavat hevosen sekä mahahaavalle että ähkylle. Jotta väkirehuannosta ei tarvitse nostaa tarpeettoman suureksi, on hyvä kiinnittää huomiota väkirehun energiapitoisuuteen ja sulavuuteen.

Osan viljapohjaisesta väkirehusta voi korvata muilla energianlähteillä. Kylmäpuristettu kasviöljy sisältää runsaasti energiaa: 1,7 dl Racing Energoilia vastaa energiapitoisuudeltaan 1 litraa kauraa. Päivittäinen öljyannos voi olla maksimissaan 1 dl/100 elopainokiloa, mutta öljymäärä pitää muistaa nostaa erityisen hitaasti. Hevosen elimistöllä voi mennä jopa 6 – 8 viikkoa, ennen kuin se käyttää kunnolla öljyä hyväkseen. Öljyä käytettäessä pitää myös muistaa, että rehustukseen lisättävä öljy nostaa hevosen E-vitamiinitarvetta. Riittävä E-vitamiinilisä on 100 mg/1 dl öljyä.

Hevosen ruoansulatuskanavan hyvinvointi huomioitiin myös Racing Progressia uudistettaessa vuonna 2011. Viljapohjaisten raakaaineiden määrää vähennettiin ja kuitupitoisten, mahaystävällisten raaka-aineiden määrää lisättiin. Uudistettu tuote pohjautuu melassileikkeeseen, sinimailasjauhoon ja vehnäleseeseen ja sisältää lisäksi kypsennettyä ohraa tuomaan rehustukseen energiaa. Uuden Racing Progressin tärkkelyspitoisuus on vain 12 %.

Rehujen koostumuksen lisäksi myös ruokinnan ja valmennuksen ajoittaminen vaikuttaa ruoansulatuskanavan terveyteen. Mahalaukussa tulisi olla jatkuvasti pieniä määriä karkearehua, jotta mahalaukun hapot eivät hevosen ravatessa tai laukatessa nouse kosketuksiin mahalaukun yläosan herkän epiteelikerroksen kanssa.

Ruokintaesimerkki valmennuksessa olevalle lämminveriravurille:


Ruokinnassa on vähennetty kauran määrää ja lisätty rehustukseen monipuolinen Racing Progress. Laskelmassa käytetyn säilöheinän kuiva-ainepitoisuus on 65 %.

Säilöheinä
12 kg
Kaura
1,5 kg
Racing Progress 
1,5 kgLöydä oikea tuote
Yritys
Parasta ruokaa hevosellesi
Progut