Imettävälle tammalle riittävästi hyvälaatuista valkuaista

Varsan kasvun ja kehityksen kannalta on oleellista, että tamma tuottaa varsomisen jälkeen riittävästi maitoa. Maidon tuottamiseen tamma tarvitsee sekä energiaa että valkuaista. Kasvanut ravintoaineiden tarve pitää huomioida ruokinnassa. Valkuaisen laatuun eli aminohappokoostumukseen pitää myös kiinnittää huomiota.

Tamma kantaa 11 kuukautta. Suuren osan tiineysajasta tamman voi ruokkia aivan tavallisten ruokintakäytäntöjen ja normien mukaan. Tiineyden loppuvaiheessa, 9. tiineyskuukaudelta eteenpäin, tamman energian ja valkuaisen tarve kasvaa. Tässä vaiheessa sikiö kasvaa runsaasti kokoa. Tiineyden loppuvaiheessa pitää erityisesti huolehtia myös tamman kivennäistarpeen täyttämisestä, jotta varsan luusto voi kehittyä vahvaksi.

Kun varsomisajankohta lähestyy, noin viikkoa ennen varsomista tamman väkirehumäärän voi laskea tilapäisesti, jotta maitoa ei alkaisi valua nisistä ennenaikaisesti. Jos maitoa valuu ennenaikaisesti, menetetään arvokkaita ternimaidon vasta-aineita, joita varsa tarvitsee mahdollisimman nopeasti syntymän jälkeen muodostaakseen vastustuskyvyn ympäristön mikrobeja vastaan. Ternimaidon vasta- ainepitoisuuteenkin voi vaikuttaa tamman ruokinnalla. Tiineyden loppuvaiheessa tammalle annettava Racing Lifeguard nostaa tutkitusti ternimaidon vasta-ainepitoisuutta.

Valkuaista varsomisen jälkeen


Varsomisen jälkeen väkirehumäärää nostetaan korkeammaksi, jotta tammalla riittää energiaa ja valkuaista maidontuotantoon. Nuorena korjattu heinä on hyvä valkuaisen lähde ja heinästä saatavaa valkuaista täydentää hyvin Racing Protein. Racing Protein koostuu monipuolisista valkuaislähteistä ja sisältää runsaasti hevoselle välttämätöntä aminohappoa, lysiiniä. Racing Protein myös täydentää hevosen energian saantia. Jos maitoa ei kuitenkaan tule riittävästi, voi varsalle antaa tarvittaessa lisäruokintana Racing Milk -tammanmaidonvastiketta, joka sopii myös orpovarsojen ruokintaan.

Kun imettävä tamma pääsee laitumelle, hyvälaatuinen nuori laidunruoho sisältää runsaasti valkuaista ja on erinomainen valkuaislähde ruokintaan. Jos tamma on varsonut vasta kesäkuun loppupuolella tai heinäkuussa, pitää muistaa, että loppukesällä laidunruohonkin valkuaispitoisuus laskee ja valkuaisen saantiin pitää kiinnittää erityistä huomiota.

Ruokintaesimerkki tammalle viimeisen tiineyskuukauden aikana

Laskelmassa käytetyn säilöheinän kuiva-ainepitoisuus on 65 % ja raakavalkuaispitoisuus 10 %.

Säilöheinä 
10 kg
Kaura  1 litra
Racing Protein  1 litra
Hevosten Mineral Plus 
 300 gRuokintaesimerkki tamman ensimmäisen imetyskuukauden aikana


Laskelmassa käytetyn säilöheinän kuiva-ainepitoisuus on 65 % ja raakavalkuaispitoisuus 10 %. Toisessa vaihtoehdossa tamma varsoineen on päivällä hyvälaatuisella laitumella ja ne otetaan yöksi talliin.

Säilöheinä 13 kg
Kaura 3 litraa
Racing Protein 2 litraa
Hevosten Mineral Plus 
350


tai

Laidun
vapaasti
Säilöheinä 5 kg
Kaura 4 litraa
Racing Protein 1 litra
Hevosten Mineral Plus 
350 g

Löydä oikea tuote
Yritys
Parasta ruokaa hevosellesi
Progut