Harrastehevoselle kivennäisten ja energian saanti tasapainoon

Hyvälaatuinen heinä muodostaa pääosan harrastehevosen ruokinnasta. Väkirehun määrää ei kannata turhaan nostaa liian suureksi, sillä harrastehevosen ruokinnassa yleisimmäksi ongelmaksi muodostuu helposti liiallinen energiansaanti.

Väkirehuruokinnassa voi käyttää kokojyväkauraa (esimerkiksi Agrikaura) ja täydentää kivennäisten ja hivenaineiden saantia Racing Mineralilla tai maittavalla, mureistetulla Hevosten Mineral Plussalla. Heinä yleensä sisältää kalsiumia ja fosforia hevosen näkökulmasta oikeassa suhteessa, mutta pelkällä heinäruokinnalla jää kivennäisten ja hivenaineiden saanti kuitenkin selvästi alle ruokintasuositusten. Riittävästä kivennäisten ja hivenaineiden saannista pitää siis huolehtia, vaikka kaura-annos olisikin pieni. Elimistö tarvitsee kivennäis- ja hivenaineita jatkuvasti rehusta, sillä näitä ei muodostu elimistössä.

Kivennäis- ja hivenaineita tarvitaan useisiin eri elintoimintoihin mm. kudosten ja luuston rakennusaineiksi, ylläpitämään elimistön neste- ja happo-emästasapainoa sekä entsyymien, vitamiinien ja hormonien osina. Kalsiumin ja fosforin suhde koko rehuannoksessa, joka sisältää heinän, kauran ja kivennäisen, tulee olla aikuisella hevosella noin 1,4–1,6:1.

Kokokauran ja kivennäisen voi korvata kokonaan esimerkiksi Racing Prixillä tai Racing Ponyllä, jotka muodostavat sellaisenaan tasapainoisen ruokinnan heinän kanssa. Prixiä ja Ponyä syötettäessä pitää muistaa, että kivennäisten ja hivenaineiden saanti täyttyy, kun rehua syötetään käyttöohjeessa annettujen määrien mukaan. Jos päivittäinen väkirehuannos jää selvästi suositusannosta pienemmäksi, voi Prixin ja Ponynkin lisäksi antaa pienen
määrän kivennäistä.

Suolan tarve vaihtelee hevosen rasituksen ja hikoilun mukaan. Tämän vuoksi pitää kivennäisrehun lisäksi hevoselle olla tarjolla suolakivi.

Ruokintaesimerkki harrastekäytössä olevalle suomenhevosratsulle

Koska hevoselle annettava Racing Prixin määrä jää ohjeannosta pienemmäksi, annetaan hevoselle lisäksi kivennäistä. Laskelmassa käytetyn säilöheinän kuiva-ainepitoisuus on 65 %.

Säilöheinää
10 kg
Kauraa
2 litraa
Racing Mineral  
150 g

tai

Säilöheinää
10 kg
Racing Prix
2 litraa
Racing Mineral  
75 g 
Löydä oikea tuote
Yritys
Parasta ruokaa hevosellesi
Progut